Troje dece na respiratoru, kod dva se primenjuje kiseonična terapija

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je danas da se u toj bolnici trenutno od infekcije korona virusom leči 13 dece, od čega je pet na intenzivnoj nezi.

Foto: Zorana Jevtić

Kako je Vukomanović rekao, troje dece je na respiratoru, a kod ostala dva deteta se primenjuje neki oblik kiseonične terapije.

Ostalih osmoro dece na kovid odeljenju, koja zahtevaju eventualno primenu kiseonika, nisu životno ugrožena.

Prema njegovim rečima, na taj institut uglavnom dolaze deca koja zahtevaju bolničko lečenje, ili se ocenjuje da bi mogla da zahtevaju bolničko lečenje, dok preglede i testiranja rade domovi zdravlja.

Kada su u pitanju posledice preležanog kovida, Vukomanović je naglasio da najviše dolaze deca kojima se javljaju ubrzan rad srca, loša kondicija i bol u grudima.

„EKG nalaz, fizikalni nalaz je uglavnom dobar, međutim sada obraćamo pažnju na detaljnu epidemiološku anamnezu. Po pravilu otkrijemo da su imali neku formu, da li asimptomsku, da li jednodnevnu temperaturu praćenju glavoboljom. Ono što je važno, takvi problemi mogu da traju mesecima“, kazao je Vukomanović za RTS.

Istakao je da je pogrešno da se deca nakon preležanog kovida povuku u kuće i leže, već da moraju postepeno da povećavaju stepen fizičke aktivnosti.

„I društveni život nije zanemarljiv i ta psihološka komponenta nije zanemarljiva da se podigne taj energetski nivo koji ovaj virus očigledno izuzetno deprimira“, rekao je Vukomanović.

Izvor: Kurir.rs/RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button