Sve tri vakcine protiv koronavirusa koje se nalaze na našem tržištu su bezbedne i efikasne

Razlika je samo u tehnologijama izrade koje su korišćene u različitim zemljama

Sve tri vakcine protiv koronavirusa koje se nalaze na našem tržištu su bezbedne i efikasne, razlika je samo u tehnologijama izrade koje su korišćene u različitim zemljama, rekla je za Belami dr Danijela Cvetković iz niškog Doma zdravlja. Dok su američka i ruska inovativne, kineska vakcina je tzv. mrtva vakcina i pravljena je po već ustaljenim metodama.

Prema rečima dr Danijele Cvetković iz niškog Doma zdravlja sve tri vakcine koje se nalaze na našem tržistu su efikasne i sedam dana nakon apliciranja druge doze nude 95% zaštite od koronavirusa. Čak i ukoliko nakon vakcinacije dodje do zaražavanja usled kompromitovanog imunog sistema, neće doći do teže kliničke slike, pojašnjava dr Cvetković. Sve tri vakcine su, dodaje, kao bezbedne dobile dozvolu za korišćenje.

Fajzerova i ruska vakcina su inovativne, nastale korišćenjem biotehnologije, sa malom razlikom u procesu stvaranja humanih antitela.

Kineski proizvodjač se koristio starijom metodom i njihova vakcina je takozvana mrtva vakcina, kao i mnoge sa kojima smo do sada bili u kontaktu, ističe dr Cvetković.

U Nišu je do sada vakcinasano više od 24000 gradjana. Nakon vikenda, kada su bile dezinfikovane prostorije u kojima se vakcinisalo, proces se nastavlja od ponedeljka po ustaljenom rasporedu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button