Stiglo proleće

Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počinje danas, 20. marta u 10 časova i 37 minuta. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. I sledećih pet godina proleće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

Foto Tanjug / J. Pap

„Još od 2011. godine proleće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proleće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart“, kažu iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Razlog za kalendarski ples su složena Zemljina kretanja. Veliki je poduhvat za astronome da se sva kretanja naše planete, i ona predvidljiva i ona složena i haotična, ukrote i opišu.

„Tako smo svojevremeno govorili i o prestupnoj sekundi i raznim pojavama koje su način da zapravo ukrotimo te nesrazmernosti“, navode strucnjaci.

Kada se priča o dolasku proleća, neminovno je pričati i o buđenju života na severnoj hemisferi.
Svi živi organizmi na našoj planeti imaju određeni biološki časovnik, baš zbog tog ciklusa godišnjih doba, koji je vezan za svetlost, odnosno Sunce i naš položaj u odnosu na njega.

„Od toga koliko je dug dan zavisi kako će se biljke ponašati. Ako dužina dana prelazi određenu količinu vremena dovoljnu za cvetanje, biljke će cvetati posle te dužine i to su biljke dugog dana. Sa druge strane, postoje i biljke kratkog dana“, kaže profesor Biološkog fakulteta Peđa Janaćković.

Sva živa bića na Zemlji imaju poseban cirkadijalni časovnik za koji je odgovorno oko 20 gena i mnogi proteini koje ti geni regulišu.

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća – u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 02 na 03.
Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button