Srbija dobija svoj prvi park Ćirilice

Narodna skupština Republike Srbije na Dan srpskog jedinistva, slobode i nacionlane zastave usvojila je Zakon o zaštiti ćirilice, a u isto vrmeme simbločino počelo se i sa izgradnjom Parka ćirilice u Bajinoj Bašti. To će biti jedinstven park u regionu, a koji propagira srpsko pismo, sa ciljem da se dodatno očuva.

– Bajina Bašta kao opština na čijoj teritoriji je radila čuvena Račanska prepisivačka škola i dalje čuva srpsko nacionalno pismo. Ovaj park će biti podsetnik koliko nam je ono bitno i važno. Cilj nam je da to bude lepo uređen deo u centru grada koji će promovisati ćirilicu i domete Račanske prepisivačke škole. Potrebno je još mnogo napora za njeno očuvanje, a ovo je naš doprinos – rekao je Siniša Spasojević odbornik u lokalnom parlamentu i inicijator izgradnje Parka ćirilice.

Izgradnji u Bajinoj Bašti je prethodilo usvajanje Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice pre dve godine od strane lokalnog parlamnenta, nakon čega je osnovana i manifestacija Ćirilična baština.

Bajina Bašta
foto: RINA

– Predloženo je niz ideja koje će se realizovati u skladu sa uslovima na terenu. Prvobotno je zamišljeno da kroz mobilijar bude promovisana ćirilica. U planu je da staze u parku kada se gledaju iz vazduha budu u obliku slova „ć“. Klupe sa natpisima poznatih Srba na ćirilici, info table sa istorijatom našeg pisma kao i podsetnici na veliki značaj Račankse prepisivačke škole. Na podlogama za dečja grališta bila bi takođe ispisana ćirilična slova – izjavio je Spasojević.

Za izgradnju je iz opštinskog budžeta izdvojeno 10,2 miliona dinara, a plan je da se završi u roku od tri meseca. Predsednica opštine je predložila i da se uredi školska zgrada u Rači, u kojoj odavno nema nastave i da se pretvori u Muzej ćirilice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button