Skupština Srbije danas o zakonu o zaštiti i očuvanju ćirilice

Poslanici Skupštine Srbije danas će razmatrati Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji uredjuje širu upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćirilice kao matičnog pisma, a predviđa i širenje kruga onih koji su u obavezi da koriste to pismo.

Foto: Nikola Anđić

Primera radi, ćirilica će biti obavezna za organizacije koje se bave naučnoistraživačkim delatnostima koje se ne osnivaju po propisima o javnim službama, preduzećima sa većinskim udelom javnog kapitala, kao i profesionalna i strukovna udruženja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logotip ispisan na ćiriličnom pismu.

Zakon spominje i administrativne olakšice usmerene ka akterima u privatnom sektoru koji bi koristili ćirilicu, koje bi trebalo naknadno urediti podzakonskim aktima.

Propisom je predviđeno i osnivanje Saveta za srpski jezik, koji će biti nadležan da prati i analizira „stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu“ i sprovođenje mera usmerenih na zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma.

Zakon ima 11 članova i upućen je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku uz obrazloženje Vlade Srbije kao predlagača da bi „u suprotnom, moglo doći do štetnih posledica za rad organa i organizacija, u smislu ugrožavanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda u zemlji i regionu“.

Prednacrt zakona nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, jer se očekuje da Srbija i Republika Srpska usvoje isti propis u sredu, 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vlada Republike Srpske utvrdila je zatim, početkom meseca, Predlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, takođe po hitnom postupku.

Početak zasedanja srpskog parlamenta zakazan je za 10 časova.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button