’’Preparcelizacija i eksproprijacija zemljišta, kako bi se promenio tok Kutinjske reke

’’Preparcelizacija i eksproprijacija zemljišta,kako bi se promenio tok Kutinjske reke u delovima naselja Nikola Tesla ugroženim njenim izlivanjem,jedino je trajno rešenje,kako bi se sprečila dalja šteta’’.

Ovo je zaključak načelnog dogovora predstavnika Opštine Niška Banja,Erozije i Javnog Preduzeća ’’Srbijavode’’,koji su obišli oštećena domaćinstva.

Od tragova izlivanja Kutinjske reke sredinom i krajem januara,ostala su blatnjava dvorišta.Ovakva slika ponavlja se uvek posle obimnijih padavina,jer je reka napravila nove puteve, preko privatnih parcela.

Problem je dugogodišnji,jer su žitelji ovog dela naselja Nikola Tesla,kuće pravili stihijski,uz reku,zbog čega posle svakog izlivanja bude ugroženo oko 20 domaćinstava i objekata.

Meštani kažu da je korito Kutinjske reke u ovom delu naselja Nikola Tesla,već jednom produbljivano,ali da to nije imalo efekta na duže staze.Promena njenog toka po njihovom,ali i mišljenju struke,najbolje je rešenje.

Mašine Preduzeća ’’Erozija’’ sa bagerima, na ovaj teren izaći će za 15 dana,čime će početi čišćenje i produbljivanje korita,a posle toga i ojačavanje bedema.Za eksproprijaciju i parcelizaciju zemljišta,kako bi se ispravio deo korita Kutinjske reke,a što je i cilj aktuelnog rukovodstva, biće potrebno minimum jedna do nekoliko godina,kaže Dušan Živković,predsednik Opštine Niška Banja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button