Poznati presudni faktori za subvencije, a evo ko neće moći da konkuriše

Kako se bliži raspisivanje javnog poziva za građane u sklopu projekta povećanja energetske sanacije objekata, sve češće se postavlja pitanje ko će sve moći da se prijavi.

Kako je do sad poznato, na konkurs ne mogu da se prijave građani čiji stambeni objekti su nelegalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni, a prema određenim procenama u Srbiji ima skoro dva miliona nelegalizovanih objekata.

Foto: Profimedia

Takođe, na pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge te se prema procenama broj uskraćenih za ovu vrstu državne pomoći iznosi i više od dva miliona građana.

Prednost za domaćinstva većim brojem članova

Konkurs za jedinice lokalne samouprave je prošlo ukupno 67 opština i gradova i u ministarstvu su procenili da će 10.000 domaćinstava imati priliku da učestvuje na konkursu.

Prednost na ovom konkursu imaće domaćinstva čiji stanovi ili kuće imaju lošiji kvalitet stolarije i u kojima živi veći broj ukućana.

– Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju subvencije, a važan kriterijum biće i broj ukućana – istakao je nedavno državni sekretar u resornom ministarstvu Zoran Lakićević.

Pravilnici za dobijanje subvencija

Određeni gradovi i opštine poput Zrenjanina i Majdanpeka već su objavili pravilnike kojima propisiju uslove pod kojima građani mogu da dobiju subvencije.

U ovim jedinicama lokalne samouprave za subvencije mogu da konkurišu stanovnici koji su vlasnici stana ili kuće za koju podnose prijavu. Za taj objekat treba da poseduju papir kojim se dokazuje da je legalan.

Potrebno je da imaju jedan od četiri navedena dokumenta. To su dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji ili da je građevinska dozvola dobijena kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole. Mogu da poseduju građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili rešenje o ozakonjenju.

Građani će prilikom konkurisanja između ostalog lokalnim samoupravama dostaviti i formular sa predračunom firme. Komisije će izaći na teren nakon dostavljanja formulara kako bi procenile njegovu vrednost.

Isti kriterijumi važe i za zgrade sem što će stanari morati da pribave saglasnost polovine stanara ako žele da se prijave na poziv. U slučaju da žele da zamene samo prozore u svojim stanovima za to je potrebna zajednička odluka.

Na konkurs se prijavilo 88 opština

Na konkurs Ministarstva eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijeni opštine i gradovi koji nisu dostavili kompletnu dokumentaciju ili koji nisu imali sredstva iz sopstvenih budžeta za učešće u projektu.

Opštine koje će učestvovati u projektu zamene stolarije su Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Opštine čije su prijave odbijene su Apatin zbog neblagovreme prijave, a kao neuredne su navedene prijave koje su poslali Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad i Lajkovac.

Zbog toga što sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button