POMERENA STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU! Ovo su nova pravila koja će važiti od 1. januara

Od 1. januara, ženama će za odlazak u penziju biti potrebno dva meseca više u radnoj biografiji, odnosno, u penziju će moći tek kada napune 63 godine i četiri meseca.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zbog novih pravila, sve je više onih koji u decembru podnose zahtev za penzionisanje. Oni koji su već u penziji, smatraju da uslovi za žene nikako ne bi trebalo da se menjaju.

– Mi žene radimo tri posla. Dakle, ono na poslu, radimo kod kuće, podižemo decu, brinemo o porodici i pogotovo sad u ovim godinama, mi ne brinemo samo o deci, nego i o roditeljima – rekla je Prof. dr. Snežana Šantić, predsednica Udruženja penzionera opštine Stari grad.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Novim pravilima predviđeno je da do 2032. i muškarci i žene u penziju odlaze sa 65 godina.Iako će po ovim izmenama morati skoro dve godine više da rade, deo žena pozdravio je ovu odluku.

– Tu je bio veliki paradoks u pritiscima sa jedne strane žena koje rade u javnom sektoru koje su radile u trgovini, halama, ugostiteljstvu i sa druge strane žene koje rade u javnom sektoru koje su manje bile izložene tim uticajem – kaže Zoran Mihajlović, Savez samostalnih sindikata Srbije.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ove izmene deo su usklađivanja sa zakonima Evropske unije, kažu sagovornici.

– Nemoj da prepisujemo svaki put nešto od nekog što nije primenljivo za naše uslove, jer zaista, uslovi rada kod nas nisu bili ni nalik uslovima u Evropskoj uniji – rekla je Snežana Šantić.

Ukoliko poželite da ranije odete u penziju, budite spremni da vam penzija bude i do 20% manja, jer se za svaki mesec prevremenog odlaska, iznos umanjuje za 0,34%.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button