Pokret „Balkan bez duvana“ poziva na zabranu pušenja

Organizacije okupljene oko pokreta „Balkan bez duvana“ su u današnjem saopštenju zatražile potpise na peticiju za hitnu zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima u Srbiji, uključujući kafee i restorane, i strožu kontrolu duvana.

indeksonline.rs

Srbija je, pored Bosne i Hercegovine, jedna od retkih zemalja u Evropi koje nisu uvele potpunu zabranu pušenja, piše u saopštenju.

U projektu „Balkan bez duvana“ započet jula 2020. godine, uz podršku „Campaign for Tobacco-Free Kids“, partneri su organizacije „Propulsion“ iz Srbije, PROI iz BIH i Preporod iz Crne Gore. Cilj je smanjenje rasprostranjenosti pušenja povećanjem akciza na duvan i duvanske proizvode, uz uklanjanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

U Srbiji od 2010. Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zabranjuje pušenje u zatvorenom javnom i radnom prostoru, ali izuzima ugostiteljske objekte, te je, piše u saopštenju, osoblje tim objektima bez adekvatne zaštite od duvana koju na svom radnom mestu imaju zaposleni u drugim sektorima.

Republička stručna komisija za kontrolu duvana je predložila uvođenje potpune zabrane pušenja, međutim do toga još nije došlo, piše u tekstu.

Srmena Krstev, predsednica te komisije, rekla je da su njeni članovi tokom epidemije korona virusa pozivali na zabranu pušenja u zatvorenom prostoru i tražili promovisanje odvikavanja od pušenja jer je kod pušača veći rizik od težih oblika bolesti KOVID-19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button