Pogledajte kako izgleda novo srpsko oklopno vozilo nazvano po pokojnom ambasadoru

Novo vozilo srpske vojske koje bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog biće modifikovana verzija postojećeg „Lazara 3“.

Glavna razlika između „Lazara 3“ i „Lazanskog“ biće top. Vozilo bi trebalo da ima top 30 puta 173 milimetara sa odgovarajućom municijom koju pravi „Sloboda“ u Čačku, zatim mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete. To će biti nastavak „Lazara 3“.

vojno vozilo
foto: Printscreen/RTS

– Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari može da zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 milimetara sa prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetara sa bočnih strana – navodi major Vojske Srbije Aleksandar Grujić.

vojno vozilo
foto: Printscreen/RTS

Top je višenamenski i služi za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama… Koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

– Dakle, pruža dobre manevarske sposobnosti, zaštitu ljudstva i dobru vatrenu podršku – dodaje Grujić.

„Lazanski“ bi fizički trebalo da bude sličan „Lazaru 3“, ali pretpostavlja se da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija koje će biti uslovljene ugradnjom naoružanja i novom elektronikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button