Patrijarh srpski Porfirije ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu

Njegova svetost gospodin Porfirije, koga je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Patrijarh Porfirije je u besedi rekao da će raditi na povezivanju ljudi, izgradnji mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Porfirijem, posle njegovog ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Njegova svetost patrijarh Porfirije, u besedi na ceremoniji ustoličenja, rekao je da poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje.Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika“, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.
Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije, odakle ih je blagosiljao. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Porfirijem, posle njegovog ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

„S novoizabranim patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, čuvarem srpskog jedinstva i dostojnim naslednikom Svetoga Save“, objavljeno na Instagram nalogu Budućnostsrbijeav, uz zajedničku fotografiju. Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari. Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemijske mere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button