Pasoš o vakcinaciji najtraženija falsifikovana roba, ne hvalite se vakcinacijom na mrežama!

U Nemačkoj su trenutno najtraženiji pasoši o vakcinaciji, pa se pojavljuje sve veći broj falsifikovanih dokumenata. Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo je da je aktuelno pasoš o vakcinaciji „najpotraženija falsifikovana roba“.

Preko onlajn platformi kao što je Telegram, može se doći do takvog falsifikata.

Izvor: pixabay.com, ilustracija

„Cene falsifikovanih pasoša o vakcinaciji sa unetim vakcinama protiv Kovid-19 su između visokog dvocifrenog i niskog trocifrenog broja“, navodi se u saopšenju.

Postoje i „akcije“ za one koji naručuju više od jednog pasoša.

Policija ukazuje da se ti pasoši lako falsifikuju, jer blanko pasoši mogu legalno da se naruče, a i pečat lekara se lako dobija.

Potreban serijski broj vakcine falsifikatori preuzimaju sa fotografija osoba koje su vakcinisane i time se hvale preko društvenih mreža.

Štutgart: Protest protiv restrikcija, pet policajaca povređeno

Tokom noći u Štutgartu pet policajaca je povređeno u sukobima sa uglavnom mladim ljudima koji su se suprotstavljali restrikcijama uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa, saopštila je nemačka policija.

Policija je pokušala da rastera oko 600 osoba, koje su se okupile u cetru grada, kršeći pravila o održavanju socijalne distance i zabrane ispijanja alkohola na javnim mestima, preneo je BBC.

Neki od okupljenih su bacali flaše na policajce, koji su odgovorili biber sprejom.

Šest osoba je uhapšeno, ali su kasnije pušteni.

Italija: Povratak „u normalnost“ u tri regije

Prema odluci ministra za zdravstvo Roberta Sperance, a na osnovu epidemioloških podataka, od sutra prestaju ograničenja uvedena zbog pandemije kovida19 u tri italijanske regije – Sardinija, Molize i Friuli-Venezija-Đulia, prenosi agencija Ansa.

Te regije se vraćaju u takozvane „bele zone“, gde je rizik od širenja zaraze korona virusom nizak.

U tri regije koje se „vraćaju u normalu“, broj novozaraženih je ispod 20 na 100.000 stanovnika, a to znači da je širenje zaraze pod kontrolom.

Ostale italijanske regije ostaju u takozvanim „žutim“ zonama, a to znači da su na snazi blage mere ograničenja, uključujući i policijski sat u 23 sata.

Italija je još u martu pokušala da sasvim ukine anti-kovid ograničenja na Sardiniji, gde je tada incidencija novozaraženih bila niska, ali je nakon mesec dana eksperimenta, broj zaraženih kritično porastao, pa su u celoj regiji iznova uvedene stroge anti-kovid mere.

Povratak „u normalnost“ podrazumeva otvaranje sala igara na sreću, bazena, arheoloških parkova, kulturnih centara, organizovanje koncerata, proslava i venčanja, otvaranje diskoteka, gde je dozvoljeno družiti se i piti, ali još nije dozvoljeno plesati.

U celoj Italiji ostaje na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom, a preporučuje se održavanje fizičke distance i lične higijene.

Odluka o ukidanju restriktivnih mera u Velikoj Britaniji 21. juna

Odluka o konačnom ukidanju restriktivnih mera biće doneta u Engleskoj 21. juna nakon što se procene podaci o broju zaraženih, hospitalizaciji, vakcinaciji i novim varijantama, izjavio je danas britanski ministar za vakcine Nadim Zahavi.

„Podelićemo dokaze sa zemljom 14. juna da bismo u osnovi objasnili tačno gde se nalazimo, što se tiče stope zaraženih, hospitalizacije i nažalost, smrtnih slučajeva“, rekao je on za BBC, preneo je Rojters.

„Treba da budemo oprezni, treba da gledamo podatke i podelimo ih sa svojom zemljom“, istakao je Zahavi.

Grčka najavila produženje ograničenja avio putovanja do 7.  juna

Grčka uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) najavila je produženje ograničenja avio putovanja kako bi sprečila širenje kovid-19 do 6.00 u ponedeljak, 7. juna.

Ovim je zabranjen ulazak u Grčku državljanima drugih zemalja koji dolaze vazdušnim putem, ali ne i državljanima EU i Šengenskog prostora, njihovim supružnicima ili partnerima i njihovoj maloletnoj deci, prenela je ANA.

Iz zabrane su izuzeti putnici koji putuju iz esencijalnih razloga i osobe sa stalnim boravkom iz 22 zemlje: Srbije, Australije, Severne Makedonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Velike Britanije, Izraela, Kanade, Belorusije, Bahreina, Novog Zelanda, Južne Koreje, Katara, Kine, Kuvajta, Ukrajine, Ruande, Rusije, Saudijske Arabije, Singapura, Tajlanda i Bosne i Hercegovine.

Svi putnici koji stižu u Grčku moraju da popune i predaju PLF obrazac na sajtu https://travel.gov.gr koji sadrži njihove podatke o kontaktu u zemlji.

Svi putnici stariji od pet godina koji ulaze u zemlju moraju da prilože sertifikat izdat od javnog organa ili ovlašćene laboratorije o vakcinaciji protiv kovida, negativni PCR test ili dokaz da su se oporavili od virusa.

Oni mogu biti podrvrgnuti nasumičnom testu na kovid-19, koji je obavezan i moraju da budu u karantinu 14 dana ukoliko se utvrdi da su pozitivni.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button