OMIKRON NAM VIRI PREKO PLOTA: Novi soj stigao u komšiluk, prvi slučajevi zabeleženi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumuniji

Taman kada je situacija sa korona virusom u Srbiji počela polako da se smiruje i brojke prestale da svakodnevno skaču, omikron soj se pojavio u zemljama u okruženju i zapretio da ipak ne smemo da se opuštamo.

Kod ovog supermutanta je, pretpostavlja se, povećana prenosivost, a podaci ukazuju da izaziva bolesti različitog stepena težine, od blagih do ozbiljnih stanja. Prema ispitivanjima koja su sprovedena do sada, nije jasno da li su postojeće vakcine efikasne protiv njega, piše Blic.

Omikron je registrovan u tri susedne zemlje – u Rumuniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U Rumuniji su otkrivena prva dva slučajaovog soja korona virusa kod dvoje Rumuna koji su se vratili iz Južne Afrike 30. novembra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Reč je o ženi (48) iz Brašova i muškarcu (59) iz Vasluija i oni se nalaze u izilaciji kod kuće i nemaju nikakve simptome, a nadležni ispituju i treći mogući slućaj osobe zaražene ovim omikronom.

U Crnoj Gori je utvrđeno da da je jedna porodica obolela od omikron soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Kako su saopštili, to su utvrdili detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj korona virusa.

Putnik, za kog se ispostavilo da je bio na letu gde se nalazila zaražena osoba, četiri dana posle puta dobio je simtone, a test pokazao da je pozitivan, pa su on i cela porodica smešteni u izolaciju, imaju blage simptome i dobrog su opšteg stanja.

Novootkrivena varijanta korona virusa i službeno je evidentirana u Hrvatskoj.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom korona virusa omikron, zbog ostvarenog kontakta sa osobom iz Južnoafričke Republike.

Svetska zdravstvena organizacija je u ponedeljak ocenila da će se novi soj omikron verovatno proširiti globalno.

Novi soj korona virusa omikron, kojeg je SZO označila kao “veoma visok” globalni rizik, a proizvođači vakcina kao “zabrinjavajući”, a prethodno je otkriven u 38 država, u Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Izraelu, Velikoj Britaniji, Austriji, Švajcarskoj, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Danskoj, Portugalu i Hong Kongu, a nekoliko nacija – uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Japan i Izrael, zabranilo je ulaske u zemlju putnika iz Južne Afrike, odakle je omikron potekao, i okolnih afričkih nacija.

Vakcine će možda nastaviti da ublažavaju teška oboljenja i sprečavaju smrt, ali potencijalno će trebati i buster doze za zaštitu ljudi. Proizvođači dve najefikasnije vakcine “Fajzer-Bajontek” i “Moderna” već se pripremaju da modifikuju svoje vakcine u slučaju potrebe.

U Južnoj Africi, odakle je omikron potekao, novi soj je u nedelju bio pretežan u 2.300 novozaraženih u provinciji Gauteng, kako je objavio predsednik Siril Ramafoza. Nacionalno, nove infekcije su se više nego utrostručile u protekloj nedelji, a pozitivni testovi povećali su se sa dva na devet procenta.

Naučnici su, međutim, brže reagovali na omikron nego na bilo koju drugu varijantu.

Izvor: Kurir.rs/Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button