Održano opelo Vladiki Lavrentiju: Vernici i monasi odaju počast uglednom episkopu!

U Sabornoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu je služena zaupokojena liturgija i opelo preminulom episkopu šabačkom Lavrentiju, koji se u nedelju u 17 časova upokojio u Šapcu u svom domu Duhovno sportskom i kulturnom centru u Kasarskim livadama.

Opelo Lavrentije
foto: Foto Kurir

Njegovo telo je od ponedeljka izloženo u crkvi u Šapcu, a „reke“ ljudi odaju počast uglednom episkopu, uz prisustvo mnogih sveštenika i monaha, a juče im se pridružio i administrator Eparhije šabačke, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji će biti na čelu ove eparhije dok Sabor SPC ne izabere Lavrentijevog „naslednika“.

Opelo Lavrentije
foto: Foto Kurir

Episkop šabački Lavrentije biće sahranjen danas u Soko Gradu, kod Ljubovije, kraj crkve Manastira, koji je njegova zadužbina posvećena Svetom Nikolaju Velimiroviću, na prostoru gde je podigao, pored ostalog, dom Nikolaju i patrijarhu Pavlu.

Opelo Lavrentije
foto: Foto Kurir

Vladika Lavrentije je bio arhijerej 54 godine, od svoje 32 godine, a monah 65 godina. Gospodu se predstavio, kako se crkveno kaže, četiri dana pred rođendan (Savindan). Rođen je 1935. godine, kao blizanac, sa bratom Savom, u Bogoštici kod Krupnja, kada mu je nadenuto ime Živko.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button