Obeležena godišnjica bitke na Čegru: Spomen Sinđeliću i junacima

Kod spomenika na Čegru kod Niša danas je održana državna ceremonija povodom obeležavanja 212. godišnjice bitke na Čegru, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

Izvor: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

Kapor je nakon polaganja venaca rekao da je spomenik na Čegru podsetnik zašto je sloboda najskuplja srpska reč i zašto su mnoge generacije pre nas žrtvovale svesno svoje živote da bismo mi danas mogli da živimo.

Naveo je da će država kroz svoj program ceremonija negovanja tradicija i sećanja na sve velike bojeve i događe iz istorije srpskog naroda nastojati da i dalje održava memorijale.

Kapor je rekao da je konkurs za održavanje memorijala, koje je Ministarstvo raspisalo pre dva meseca, završen i da su konkurisale lokalne samouprave i zavodi za zaštitu spomenika.

„Nastojaćemo da u okviru raspoloživih sredstava one memorijale koji su najugroženiji i u najlošijem stanju što pre popravimo, a svakako imamo u planu i neke nove da podižemo“, kaže Kapor.

Domaćin kompleksa spomenika na Čegru Selomir Marković Sele rekao je da će spomenik na Čegru i dalje biti čuvan kao najveći srpski spomenik.

Naveo je da se godišnjica bitke na Čegru obeležava dostojanstveno, uz veliku pomoć Grada Niša i gradskih opština Medijane i Paneteleja.

Predsednica gradske opštine Pantelejmon Nataša Stanković kaže da je spomenik na Čegru simbol te gradske opštine.

Izvor: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

„Polaganjem venaca na spomenik odajemo počast našim junacima koji su svoje živote dali za slobodu svog naroda“, rekla je Stanković i navela da je za Gradsku opštinu Pantelej to spomen obeležje značajan lokalitet i za turizma i za razvoj te gradske opšitne.

Navela je da ta gradska opština svake godine pomaže i u organizaciji obeležavanja godišnjice, i oko sređivanja samog kompleksa.

Stanković je rekla da je prošle nedelje potpuno revnoviran spomenik Stevanu Sinđeliću ispred ambulante u istoimenoj Mesnoj zajednici, da je postavljena nova spomen-ploča, renoviran i parkić oko samog spomenika i postavljena česma sa pijaćom vodom.

Spomenik na brdu Čegar, nadomak Niša, podignut je na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz Prvog srpskog ustanka, u znak sećanja na poginule ustanike i njihovog vođu Stevana Sinđelića.

Spomenik na Čegru predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka.

Kod spomenika na Čegru danas je služen parastos čegarskim junacima, a na Spomen-obeležju Ćele kula sveta liturgija i parastos.

Obeležavanje godišnjice bitke na Čegru deo je programa javne gradske manifestacije „Gradska slava sveti car Konstantin i carica Jelena“.

 Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button