Ministar Tončev zaslužan za pokretanje projekata u nedovoljno razvijenim opštinama

Zahvaljujući ministru Novici Tončevu i njegovom Kabinetu za razvoj nedovoljno razvijenih opština, u maju ove godine, nedovoljno razvijene opštine u Srbiji, koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, njih ukupno 41, dobile su bespovratnu pomoć od 320 miliona dinara, za realizaciju brojnih projekata važnih za unapređenje uslova života u tim lokalnim sredinama.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedić naglasio je da  je veoma zadovoljan ulogom i saradnjom sa Kabinetom za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

„Smatram da je targetiranje konkretnih problema, ali i planova za razvoj i unapređenje, najpre putem upitnika koji smo popunjavali, a zatim i kroz Javni poziv, odličan način da nnapravimo iskorak ka razvoju. Javni poziv smo iskoristili da rešimo neke od tekućih problema, ali je pored finansijskih sredstava, svakako značajna i savetodavna uloga i pružanje tehničke pomoći, koju Kabinet omogućava. Nadamo se da će se zajednička saradnja sa Kabinetom na razvoju naše opštine nastaviti i u budućnosti, jer je izuzetno važno da neko vodi brigu i o nedovoljno razvijenim opštinama, u kojima su potrebe drugačije od onih u opštinama koje spadaju u kategoriju razvijenih“.

Iako jedan od najmlađih delova Vlade Srbije, Kabinet ministra zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština se može pohvaliti da su ministar Tončev i njegovi saradnici konstantno na terenu, da su obišli sve opštine iz kategorije nedovoljno razvijenih (neke i više puta), da su realizovali konkurs kojim je Vlada Srbije bespovratno dodelila 320 miliona dinara za razvojne projekte nedovoljno razvijenih opština i da su neke od opština, podstaknute energijom samog ministar Tončeva, već krenule u realizaciju tih projekata.

Jedna od opština koja je dobila bespovratna sredstva za realizaciju razvojnog projekta je i opština Kuršumlija.

– Kao opština koja se nalazi uz samu administrativnu liniju sa južnom srpskom pokrajinom, veoma nam je bitno da stalno unapređujemo život građana opštine Kuršumlija kako bismo zadržali lokalno stanovništvo na svojim ognjištima. Osim što je to ekonomski i životni, to je i bezbednosno bitan zadatak, naglašava REPUBLIKA SRBIJA VLADA KABINET MINISTRA ZADUŽENOG ZA UNAPREĐENjE RAZVOJA NEDOVOLjNO RAZVIJENIH OPŠTINA

Rodoljub Vidić, po treći put zaredom predsednik opštine Kuršumlija, tako da nam je izuzetno drago da su Vlada Srbije i Kabinet za unapređenje nedovoljno razvijenih opština, u koje i mi spadamo, prepoznali naše napore da unapredimo uslove života u našoj opštini, i po konkursu nam dodelili sedam miliona dinara za izgradnju vodovoda za selo Tijovac – istakao je Vidić.

S obzirom na to da opština Opovo pripada kategoriji nerazvijenih opština, dodeljena sredstva za projekat rekonstrukcije vodovodne mreže na njenoj teritoriji je od izuzetnog značaja jer će projekat koji se, inače, izvodi parcijalno, moći da se nastavi i ove godine. Od velike nam je važnosti postojanje Ministarstva za nedovoljno razvijene opštine jer mi kao nerazvijena opština sa  malim budžetom možemo ostvariti dodatne mogućnosti finansiranja – izjavio je Miloš Markov, predsednik opštine Opovo.

Saradnja sa Ministarstvom bez portfelja za nerazvijene opštine je zaista kvalitetna, kolege su pristupačne i za kratko vreme smo uspeli da obezbedimo sredstva za dva projekta – rekonstrukciju vodovodne mreže i projektovanje sportske hale, jedan projekat je direktna investicija, dok ćemo sa izradom projektno tehničke dokumentacije za sportsku halu imati preduslov za direktnu investiciju – istakao je Markov.

U narednom periodu ministar Tončev i predstavnici njegovog Kabineta posetiće sve 41 lokalne samouprave koja su dobila bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije (Program 1), u iznosu od 70 miliona dinara, i za realizaciju 38 infrastrukturnih projekata (Program 2), oko 250 miliona dinara, i pritom proveriti kako teku radovi na realizaciji odobrenih i finansiranih projekata. Ministar Tončev u kontinuitetu pokazuje, ličnim
primerom, kako treba da se ponaša jedan odgovoran i posvećen ministar koji se zalaže za dobrobit građana u nerazvijenim opštinama sa fokusom na to da mladi ljudi imaju uslove da ostanu da žive, rade i grade porodice u mestima u kojima su rođeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button