Korona virus i EU: Digitalni sertifikati o vakcinisanju kao mogući uslov za putovanja

Većina zemalja Evropske unije saglasila se da olakša putovanja uvođenjem digitalne potvrde o vakcinaciji, dok će nevakcinisani moći da putuju uz negativni PCR test. Kako će sve to funkcionisati?

GETTY IMAGES

„Potvrda o vakcinaciji biće u digitalnom obliku, neće biti neki fizički dokument koji se vadi u nekoj ustanovi“, objasnio je za Jutro Prve TV direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Kako kaže, iako je osnovna ideja da se omogući protok ljudi u Evropskoj uniji, on očekuje da će ovaj sertifikat vrlo brzo važiti i za ceo svet. To izgleda tako što, oni koji su vakcinisani, imaju QR kod čijim skeniranjem će moći da se dobiju sve relevantne informacije.

Mada ima nekih priča da će određene države ograničavati putovanja u odnosu na primljenu vakcinu, Seničić ne smatra da će to biti slučaj.

„Kipar je najavio da će možda navesti ograničenje za vakcine koje je Evropska komisija odobrila. Ipak, s obzirom na broj ruskih i kineskih turista svake godine, ne verujem da će pitanje ekonomije biti važnije od toga ko je primio koju vakcinu“, naglašava.

Rizik od zaraze koronavirusom ne spada u putno osiguranje, kaže Seničić, a verovatno će morati da bude uslov za ulaz u neke zemlje, dok će biti jeftinije za dodatak.

Nevakcinisani će, verovatno, moći da imaju negativan PCR test koji će biti dovoljan. Ali šta kada putovanje traje više od 24h ili 48h?

„U tom slučaju moguće je rađenje PCR testa na licu mesta. Većina zemalja traži PCR test ne stariji od 72 sata, ali je svakako moguće da, ukoliko istekne, da se radi tamo gde sletite“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button