Kon: Mere koje su uvedene su nužne

Mere koje su uvedene su nužne, jer je virus toliko u cirkulaciji da je sve više zaraženih ljudi koji kažu da ne znaju kako su se inficirali, da su poštovali preventivne mere – nosili masku, poštovali distancu, vodili računa o higijeni, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Foto Tanjug / R.Prelić

„Jedan od razloga zašto kreće porast broja zaraženih, kao što smo videli u zapadnoj Evropi i Velikoj Britaniji, je pojava britanske varijante virusa, gde se virus do te mere izmenio i da je pokazao druga svojstva – brže se prenosi, izaziva ozbiljnija oboljenja“, rekao je on.

Upitan da li vakcina štiti od mutiranih sojeva i šta se dešava sa vakcinom „Astra-Zeneka“, Kon je naveo da je ta vakcina dominantna u Velikoj Britaniji i da se povlačenja serija dešavaju i da je to rutinska stvar.

„Pozivam Agenciju za lekove da objasne o čemu se radi, jer je to njihova nadležnost. Posle vakcinacije kada se otkrije bilo šta, u ovom slučaju tromba, odmah se signalizira i ukoliko se pojavi tri, četiri takva slučaja ta serija se povlači“, pojasnio je Kon.

Na pitanje zašto i niži razredi osnovne škole prelaze na onlajn nastavu i da li se povećava broj obolele dece, on je naveo da su iskustva drugih zemalja da kada se pojavio britanski soj zaraza se spušta na mlađi uzrast, ali da ne izaziva teža oboljenja kod njih.

Predloge pojedinaca da vakcinisanim građanima treba dozvoliti da mogu da odlaze na koncerte u pozorišta, Kon je rekao da je taj predlog epidemiološki zanimljiv, primamljiv, ali etički neprihvatljiv. „To je tema koja mora ozbiljno da se razmotri. To nije medicinski deo“, rekao je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button