Koje će nove e-usluge biti na raspolaganju građanima

Direktor Kancelarije za IT i državnu upravu Mihailo Jovanović izjavio je da će sledeće elektronske usluge koje će zaživeti biti upis đaka u srednju školu, podizanje kredita, ali i praćenje školovanja svih đaka kroz jedinstveni infromacioni sistem prosvete.

objektiv.rs

Na predstavljanju preporuka iz „Sive knjige 2021“ NALED-a, Mihailo Jovanović je rekao da je moguće razvijati takve elektronske usluge, jer su u poslednje tri do četiri godine doneti određeni zakoni, ali i unapređena infrastruktura za razvoj elektronske uprave.

Naveo je da su među elektronskim uslugama koje su pokrenute u poslednjih nekoliko godina e-beba, e-katastar, e-recept i dodao da je cilj elektronske uprave da skrati vreme čekanja građana na šalterima.
Pored toga, cilj je i da zaposleni na šalteru sve potrebe građana urade koristeći elektronske sisteme.
Govoreći o elektronskim uslugama koje će u narednom periodu biti pokrenute, Jovanović je naveo da je jedna od njih elektronski upis u srednju školu.

Taj sistem će omogućiti da roditelji od izražavanja želja do upisa neće morati da dolaze u školu, već će to sve moći da završe elektronski.Istakao je da će taj sistem zaživeti već ove godine.
U planu je, dodaje Jovanović, i da se privredi i bankama stave na raspolaganju podaci javne uprave kako bi građani mogli da podignu kredit bez odlaska na šalter.

Treća elektronska usluga koja je u planu, navodi Jovanović, jeste da i strani državljani budu u mogućnosti da koriste prednosti naše e-uprave i da i oni postanu e-građani.

Uskoro se, po njegovim rečima, očekuje i puštanje u rad jedinstvenog informacionog sistema prosvete na kojem se, kaže, radi dve godine. Taj sistem pratio bi školovanje i uspešnost đaka od vrtića do univerziteta.
Usluga e-plaćanje biće puštena u rad za nekoliko nedelja, kaže Mihajlo Jovanović direktor Kancelarije za IT i državnu upravu.

IZVOR: TANJUG

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button