Kisić Tepavčević: Zakon o prinudno nestalim licima prvi put u pravnom poretku Srbije

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da zakon o prinudno nestalim licima prvi put u pravnom poretku Srbije treba da reguliše tu problematiku, jer do sada nije bila prepoznata kategorija prinudno nestale osobe kao žrtve, a po tom osnovu ni prava porodica.

danas.rs

Ona je na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima rekla da će taj zakon regulisati i pitanje nestanka osoba pre i za vreme konflikta na Kosovu 1999. godine, i rešiti pitanje statusa izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji i dalje tragaju za članovima svojih porodica.

Kako je saopštilo ministarstvo, Kisić Tepavčević je naglasila da se veliki broj osoba koje se vode kao nestale nakon završetka rata na prostoru bivše SFRJ, „sa pravom smatra jednom od najtragičnijih posledica“, jer je to teško kršenje osnovnih ljudskih prava.

„Donošenjem zakona o prinudno nestalim licima regulisalo bi se pitanje zakonskog uređenja problematike nestalih“, rekla je ministarka.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da će u narednom periodu biti sprovedene sve potrebne aktivnosti na izradi nacrta i da bi taj akt na jesen mogao da bude u skupštinskoj proceduri.

Inicijativu za donošenje tog zakona pokrenula je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button