Kisić: Neophodno raditi na prevenciji zlostavljanja najstarijih

Nijedna vrsta nasilja ne sme da se toleriše, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i istakla da je neophodno raditi na prevenciji zlostavljanja najstarijih koje, kako kaže, nije retko u našem društvu.

– Naši najstariji sugrađani imaju najveće iskustvo i mnogo toga mogu da nam pruže, a mi smo ti koji treba da im omogućimo kvalitetno i bezbrižno starenje – rekla je ministarka na skupu povodom promocije projekta “Osnaživanje starijih žena: prevencija zlostavljanja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji“.

Ministarka je navela da su prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu za 2020. godinu psihičko i fizičko nasilje dominantni vidovi nasilja nad starijima, a u manjem obimu ekonomsko nasilje.

Dodala je da su svi navedeni oblici nasilja izraženiji u ženskoj nego u muškoj populaciji.

Ministarka je podsetila da je Srbija zemlja koja ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja i dodala da svako ko trpi bilo koji oblik nasilja treba da zna da ima kome da se obrati i da je država tu da ga zaštiti.

krizni štab, Darija Kisić Tepavčević
foto: Printscreen

Dodala je da su pružanje materijalne, pravne ili stručno savetodavne podrške žrtvi nasilja najčešći vidovi pomoći žrtvama, a koje je u 2020. godini preuzeo Centar za socijalni rad.

– Postupak pred sudom je pokrenut u 85 slučajeva, a krivična prijava podneta u 82 slučaja. Preduzetim postupcima Centra obuhvaćeno je 3.149 starijih žena, a 1.631 starijih muškaraca – rekla je ministarka.

Zahvalila je zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite na njihovom angažovanju, profesionalizmu i entuzijazmu i odnosu prema korisnicima i istakla da će resorno ministarstvo u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u svakom smislu.

Ambasadorka Australije u Beogradu Rut Sjuart izrazila je zadovoljstvo što je deo projekta, čiji je cilj prevencija zlostavljanja, i izrazila uverenje da će se saradnjom sa Ministarstvom za rad, Crvenim krstom i Gerontološkim centrom Beograd mnogo postići na tom polju.

Generalni sekretar Crvnog krsta Ljubomir Miladinović naveo je da današnja edukacija pokazuje spremnost da se zajednički govori o nasilju nad starijim ženama posebno u situaciji demografskog starenja i feminizacije starenja, kako bi se omogućilo da starije žene žive dostojanstveno bez diskriminacije i nasilja.

V. d direktora Ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević zahvalio je Ministarstvu, ambasadi Australije i Crvenom krstu na zajedničkom angažovanju i podršci u realizaciji tog projekta, ističući da je to zaposlenima od velikog značaja.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button