Kisić: Bolja socijalna zaštita, broj zaposlenih veći za 800

Sve ustanove socijalne zaštite su za vreme epidemije radile, kao i sada u maksimalnom kapacitetu, a u poslednjih godinu dana povećan je broj zaposlenih u tim ustanovama za više od 800 ljudi, što je dodatno poboljšalo socijalnu zaštitu, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je socijalna sigurnost najugroženijih kategorija stanovništva jedan od prioriteta rada vlade, kao i za resorno ministarstvo, te da je izdvajanje za tu namenu veliko, ali ograničeno.

Izvor: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Moramo racionalno da usmerimo finansijska sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija. Sve vreme tokom epidemije isplaćivanje socijalnih prava nije kasnilo, bilo je u kontinuietu“, rekla je Kisić na tematskom društvenom dijalogu o sistemu socijalne zaštite, koju je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministarka je navela da se trenutno radi na izradi više strateških dokumenata, poput strategije socijalne zaštite za 2021-2026, kao i izmeni nacrta Zakona o socijalnoj zaštiti.

„Izrada dokumenata će nam omogućiti da efikasnije i racionalnije usmerimo sve aktivnosti za najugroženije“, poručila je Kisić.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, istakla je da skup ima za cilj da se unapredi funkcionisanje Centra za socijalni rad, te produktivniju saradnju sa civilnim društvom.

„Danas smo ovde da detaljno uporedimo sve naše činjenice, kritike, predloge i planove o tome kakvo je stanje socijalne zaštite u Srbiji, šta je ono što može da se menja, koliko se novca troši iz budžeta… Želimo da dođemo do kompromisa“, naglasila je Čomić.

Na pitanje novinara da prokomentariše navode pojedinih nevladinih organizacija da nije bilo dijaloga kada su se donosile socio-ekonomske mere, Čomić kaže da je vlada Srbije posvećena dijalogu, ali i da 20 organizacija civilnog društva neće da učestvuje u savetodavnom procesu.

„Sve to što su civilna društva imala kao primedbu, imali su u okviru svojih saopštenja. Za njih naša vrata ostaju otvorena, kao i za sve druge koji za sada ne učestvuju u dijalogu“, istakla je Čomić.

Dodala je da ovo treći dijalog za sedam meseci organizovan na inicijativu civilnog društva i da je obaveza ministarstva da odgovori na njihove zahteve.

„Videćemo šta će biti obavezujući zaključci i preporuke i za ljude na javnoj vlasti i za civilno društvo“, rekla je Čomić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button