Kijev kipti od besa; Šta im ostaje ako Mađarska, Poljska i Rumunija „uzmu svoje“?

Zvanični Kijev je besan na bivšeg rumunskog ministra spoljnih poslova, koji je rekao da nema mira u Evropi dok „Ukrajina ne vrati tuđe teritorije“.

Foto: Shutterstock/justsolove

Ukrajinski ambasador u Bukureštu uručio je protest rumunskom rukovodstvu zbog izjave Andreja Marga da se današnja Ukrajina nalazi u neprirodnim granicama.

„Kijev treba da vrati Mađarskoj Zakarpatje, Poljskoj Galiciju, Rumuniji Bukovinu, a Donbas i Krim Rusiji. Dogovor o miru u Evropi se može postići razgovorom u kojem će učestvovati Amerika, Rusija, Nemačka, Ukrajina, kao i Kina“, kazao je bivši ministar spoljnih poslova Rumunije Andrej Marg.

Iako je Rumunija u ratu na strani Ukrajine, mišljenje bivšeg ministra spoljnih poslova nije usamljeno. On je samo rekao ono što misle mnogi političari u susedstvu Ukrajine, jer je činjenica da je deo teritorija koje je do rata imala Ukrajina dobila zahvaljujući Staljinu i Crvenoj armiji, prenose Novosti.

U Kijevu kažu da im je žao što bivši ministar spoljnih poslova jedne evropske demokratske zemlje – u ovom slučaju Rumunije – govori protiv osnovnih principa međunarodnog prava.

Iako je Rumunija u ratu na strani Ukrajine, mišljenje bivšeg ministra spoljnih poslova Andreja Marga nije usamljeno. On je samo rekao ono što misle mnogi političari u susedstvu Ukrajine. Činjenica je da je deo teritorija koje je do rata imala Ukrajina dobila zahvaljujući Staljinu i Crvenoj armiji.

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban, kako pišu budimpeštanski listovi, izjavio je na sednici svoje partije da Ukrajina može da izgubi trećinu do polovine svoje teritorije. Orban misli da se rat u Ukrajini može otegnuti do 2030. godine i na kraju će Ukrajina da izgubi veliki deo teritorije.

„Mešanje Zapada je samo produbilo sukob u Ukrajini tako da je konflikt lokalnog karaktera postao globalni“, kazao je Orban i istakao da će biti protiv produženja antiruskih sankcija. On je rekao da su te sankcije pucanj u sopstvenu nogu. On predviđa da će naredne zime u Evropi stati do 40 odsto industrije.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button