KAKO BATUT IMA MOJ BROJ TELEFONA? Nevakcinisane zbunila poruka sa pozivom za vakcinu: Oglasili se iz instituta, EVO O ČEMU SE RADI

Veliki broj građana Srbije u poslednje dve nedelje dobilo je cirkularnu SMS poruku sa pozivom „Batuta“ na vakcinaciju zbog čega su se mnogi, a posebno nevakcinisani, koji samim tim nisu davali svoje podatke, zapitali otkud ovom institutu njihov broj telefona i s kojim pravom šalju takvu poruku?

Reč je o javnozdravstvenoj inicijativi koju su podržali svi mobilni operateri na preporuku Vlade Srbije što znači da će svi građani koji imaju mobilni telefon kad-tad dobiti ovaj SMS.

Cirkularna poruka „Batuta“ sadrži informacije koje bi trebalo da motivišu građane da se vakcinišu.

– Borimo se sa Covid-19, ali u toj borbi imamo najjače oružje – vakcinu. Tvoja vakcina čeka na tebe u najbližem domu zdravlja, a ukoliko ste primili dve doze – možete da obnovite svoju zaštitu. Zakazivanje nije potrebno. Preko tri miliona građana je već primilo vakcinu. Dođi, vakciniši se i pridruži se onima koji su postupili odgovorno prema sebi i svojim najbližima. Na tebe je red – piše, između ostalog, u poruci.

Batut, poruka, poruka od Batuta
foto: Printscreen

Moguća i vakcinacija na kućnoj adresi

Zanimljivo, ovaj SMS dobili su i oni koji su se već vakcinisali sa tri doze. A u poruci se građani obaveštavaju i kako putem mobilnog telefona mogu da zakažu vakcinaciju.

Batut, poruka, poruka od Batuta
foto: Printscreen

– Bilo koja vakcina – Vaš JMBG na 6010, Astrazeneka – Vaš JMBG na 6030, Pfiter – vaš JMBG na 6040, Sputnjik V – Vaš JMBG na 6050, Moderna – Vaš JMBG na 6070. Ukoliko vakcinu morate da primite kod kuće, pošaljite svoj JMBG na 6080 – stoji u „Batutovoj“ poruci uz obaveštenje da je servis besplatan i namenjen isključivo državljanima Republike Srbije.

Činjenica da su SMS poziv na vakcinaciju dobijali i oni koji se nisu vakcinisali pokrenula je pitanje kako je moguće da brojevi privatnih mobilnih telefona budu iskorišćeni za ovu akciju.

Svi mobilni operateri šalju poruku svim svojim korisnicima

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ističu da se radi o akciji koju su podržali i Vlada Srbije i mobilni operateri.

– Na preporuku Vlade Republike Srbije mobilni operateri podržali su javnozdravstvenu inicijativu i omogućili iskazivanje zainteresovanosti građana za vakcinaciju protiv COVID-19 i putem SMS poruke. U pitanju je ista generička poruka koju svi operateri šalju svim korisnicima svojih usluga. Poput prethodno uspostavljenog sistema prijave za vakcinaciju na sajtu E-uprave ili pozivanjem kol centra za vakcinaciju, SMS poruka je još jedna mogućnost zakazivanja vakcinacije – objašnjavaju u „Batutu“, piše Blic.

Batut, poruka, poruka od Batuta
foto: Printscreen

Kako kažu, Batutu je potpisan kao pošiljalac SMS poruke jer je izvršilac vakcinacije na celoj teritoriji Srbije.

– Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” kao ustanova koja prati i koordinira vakcinaciju na teritoriji Republike Srbije, poziva građane da u cilju zaštite zdravlja iskažu zainteresovanost za vakcinaciju protiv COVID-19 i na ovaj način – podvlače u „Batutu“.

Inače, ovim servisom dodatno je omogućeno osobama koje iz opravdanih zdravstvenih razloga mogu da se vakcinišu isključivo u kućnim uslovima, da prijavljivanje za vakcinaciju izvrše slanjem svog JMBG na 6080.

– Osoba koja iskaže interesovanje za vakcinaciju šalje svoje podatke SMS –om direktno E-upravi i to predstavlja još jedan novi način prijave za vakcinaciju – apostrofiraju u „Batutu“.

Batut nema uvid u lične brojeve mobilnih telefona

U ovom institu posebno naglašavaju da nemaju veze sa brojevima telefona građana.

– Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” nema uvid u lične brojeve mobilnih telefona građana, već je to podrška od strane mobilnih operatera za dodatno informisanje o imunizaciji – zaključuju u „Batutu“.

Izvor: Kurir.rs/Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button