Izbor novog patrijarha u kripti Hrama Svetog Save

SINOD Srpske pravoslavne crkve odlučio je danas da se sabor na kome će se 18. februara birati novi patrijarh održi u Hramu Svetog Save.

Tu mogućnost najavio je i mitroplit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom u intervjuu datom Tanjugu pre nekoliko dana, kada je naveo da se zbog epidemiološke situacije razmatra i opcija da Sabor bude održan u Hramu svetog Save. Kako je tada istakao, to će biti prvi put da se Sabor održi na nekoj lokaciji van Patrijaršije. Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. Do sada su to bili kada su birani patrijarha Pavle i patrijarh Irinej, monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

Nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica virusa korona, do izbora novog čelnika SPC na njegovo mesto je privremeno postavljen mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Izabranim datumom „crkvena vlada“, uprkos pandemiji i vanrednoj situaciji u svetu, ispoštovala je odredbe Ustava SPC koje propisuju da postupak za okončanje izbora novog patrijarha mora biti okončana najdalje do 19. februara 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button