Hrvatska opet podmeće Srbiji na putu ka EU!

Taman kad se u Crnoj Gori slegla prašina oko usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, tu temu sada Srbiji pokušava da nametne Hrvatska. Zagreb se dosetio da zahteva da Beograd, između ostalog, prizna genocid kako bi ušao u EU, iako se o tom pitanju izjasnio još pre 11 godina. Cilj je jasan, ocenjuju sagovornici Blica, Hrvatska koristi situaciju kako bi podvukla svoje zahteve koje ima ka Srbiji.

Foto: google.search

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio u Luksemburgu da Srbija mora da ispuni još jedan uslov da bi bila primljena u EU. Na marginama sastanka Veća za opšte poslove EU u Luksembourgu u utorak su održane dve međuvladine konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, a rekao je da Srbija na svom putu prema EU treba da pokaže suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima i da pokaže volju za ispunjavanje svih potrebnih kriterijuma.

– Od Srbije se traže jasni odgovori, pre svega suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima – rekao je on.

Dodao je da bi Srbija trebalo da pokaže političku volju za ispunjavanje svih onih kriterijuma i reformi kao i posvećenost evropskim integracijama.

– U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnju s međunarodnim krivičnim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusedskih odnosa kako s članicama EU tako i onima izvan EU – rekao je Grlić Radman.

Ono što je slučajno ili namerno smetnuo sa umana, iako to ne priliči šefu diplomatije, je da je Srbija još 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine. Izglasalo ju je 127 poslanika (21 je bilo protiv) nakon višečasovne burne rasprave.

– Narodna skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija – navodi se u Deklaraciji.

Indikativno je da ovakve izjave dolaze iz Zagreba baš sad, u vreme konferencija u Luksemburgu i posle dešavanja u Crnoj Gori. Upravo sa Hrvatskom Srbija ima najviše nerešenih pitanja, i u tom svetlu treba posmatrati ova dešavanja napominje za Blic direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković.

 

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Što se nas tiče, a mislim i EU, pitanje Srebrenice je rešeno. I to ne samo deklaracijom, već i odlaskom Aleksandra Vučića u Srebrenicu. Hrvatska je iskoristila situaciju u Crnoj Gori da podvuče zahteve koje već ima za Srbiju. Bilo bi banalno da ministar spoljnih poslova ne zna da već imamo deklaraciju, to je politučki luping kojim se podvlače nerešena pitanja – napominje on.

On podseća da su među nerešenim pitanjima ona koja se odnose na nestale u ratovima devedesetih, kao i dokumentacija vezana za istraživanje ovih slučajeva.

– To su otvorena pitanja u međunarodnim odnosima, i koriste priliku da naglase njegovo postojanje. Sa druge strane, i od naših ministara idu izjave prema Hrvatskoj, tako da je ovo možda i reakcija usmerena ka domaćoj javnosti – napominje Novaković.

Još ranije su strani mediji, poput švajcarskog portala “Tages vohe” pisali da su Hrvatska i Srbija “pas i mačka na Balkanu”, a da jedno od njih može i da “ujede” pokazuju dešavanja od pre pet godina.

Prema svedočenju ministarke za EU Jadranke Joksimović, Srbija je poglavlja 23 i 24 na „jedvite jade“ otvorila i to nakon, kako je rekla, “jednog neuviđavnog ponašanja Hrvatske”.

Tokom holandskog predsedavanja EU, u prvih šest meseci 2016, postojala je dobra volja članica i Holandije da se do kraja juna otvore poglavlja 23 i 24.

Delegacija Srbije je otputovala u Brisel, a po dolasku su saznali da je Hrvatska ipak odustala od davanja saglasnosti. Na kraju su, nakon pritiska Brisela, poglavlja otvorena tri nedelje kasnije, u julu 2016.

Hrvatska je tada zahtevala da se prihvate njeni bilateralni zahtevi koje su se ticali univerzalne jurisdikcije, odnonosno nadležnosti za ratne zločine.

Tražila je da Srbija povuče ili izmeni svoj Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, pre svega što se njima tretiraju i zločini u SFRJ, odnosno zločini počinjeni na prostoru Hrvatske, koje su eventualno počinili i hrvatski državljani.

Foto: A.Stanković / RAS Srbija

Iako su u sklopu otvaranja Poglavlja 23 hrvatski zvaničnici pominjali i neka druga pitanja, vezana za položaj hrvatske manjine u Srbiji, to je bio ključni zahtev zvaničnog Zagreba.

Za pet godina se malo šta promenilo, nerešena pitanja se svako malo aktuelizuju, što ističe i direktor Centra za reginalizam Aleksandar Popov.

– Posle Jasenovca, na red je došlo da se aktuelizuje pitanje Srebrenice, stalno se podgrevaju teme koje potpiruju netrpeljivost. Govori o brojkana stradalih, manipuliše brojem žrtava toliko da to prelazi granicu ljudskosti kao da se meri čije su žrtve važnije – ističe Popov.

Kroz to potpirivanje, dodaje Popov, nacija se organizuje oko onih koji su svojevrsni zaštitinici nacije, a sve da bi se manje pričalo o unutrašnjim problemima.

– Čini mi se da stalno ide tukom na utuk,da se zida kriza u nedogled, umesto da se reše pitanja koja nas muče i otvori komunikaciju kako bi stereotipije bile manje – zaključuje Popov.

Sem nestalih, univerzalne jurisdikcije, povratka izbeglih Srba u Hrvatsku, i prava manjina, među nerešenim sporovima je i pitanje granica. Glavni deo srpsko-hrvatske granice je prirodan i čini je reka Dunav, pa bi se dalo zaključiti da dileme nema.

Međutim, dve strane se ne slažu da li treba poštovati prirodnu, ili administrativnu, a onda i koju administrativnu granicu.

Foto: Tanjug

Hrvatska strana tvrdi da granica ide granicom katastarskih opština (koje su formirane pre nego što je Dunav došao u svoje sadašnje korito), a Srbija da granica, shodno međunarodnom pravu, treba da prati maticu reke i da ide sredinom Dunava, i to na osnovu odluke Skupštine Vojvodine iz 1946. godine.

Hrvatska strana insistira na ovakvom tumačenju, zato što bi njoj pripalo 9/10 sporne teritorije od oko 10 000 hektara zemljišta, s obzirom da se ono uglavnom nalazi na levoj, srpskoj strani reke.

Nerešena pitanja između Srbije i Hrvatske:

– Nestali

– Pitanje suđenja za ratne zločine počinjene na prostoru Hrvatske od 1991. do 1995, kao i sudske jurisdikcije za njihovo procesuiranje

– Pitanje povratka srspkih izbeglica u Hrvatsku i njihov status

– Granica

– Položaj manjina

– Sukcesija

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button