Danas je Svetski dan radija

Radio je naziv za bežični prenos i detekciju komunikacionih signala elektromagnetnih talasa čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti. Nikola Tesla je zvanični pronalazač radija, a upravo 13.februar obeležava se kao svetski dan ove tehnološke naprave,koja se još uvek povezuje sa romantikom.

edukacija.rs

Nikola Tesla je prvi razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonatnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak je 1897. godine dobio patent sa odredjenim brojem za uređaj opisan kao „bežični prenos podataka“. Radio je preživeo mnoga tehnološka dostignuća, ali mu još uvek nijedno, nije stalo na put, o čemu govori ogroman broj postojećih radiostanica.

1923. godine sagrađena je zgrada za radio stanicu prekoputa železničke stanice u Rakovici. Bila je to prva zgrada u Evropi, namenski izgrađena za jednu radio stanicu.1929.godine svečano je počeo sa radom Radio Beograd, uključivši se u skromnu mrežu jugoslovenskih radio stanica.

Radio je promenio način razmisljanja i življenja ljudi. Omogućio je skoro svakome da čuje novosti o važnim dogadjajima u isto vreme.

Danas je čak moguće koristiti računar za povezivanje sa hiljadama radio-stanica na svetu.
O radiju kao najbržem mediju može se pisati i pričati danima. Mnogi poznavaoci medija će reći da upravo radio ima posebnu čar, jer je uz vas u svim prilikama, bilo da odmarate, putujete, radite ili šetate.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button