AstraZeneka od danas u svim opštinama u Srbiji

Prvi kontingent od 150.000 doza vakcina za prevenciju kovida britansko-švedskog proizvođača univerziteta Oksford i kompanije Astrazneka stigao je u Srbiju.

Foto: AP

Imunizacija Astrazenekinom vakcinom počeće danas zahvaljujući logističkom sistemu koji je uspostavljen.
Vakcine su juče putovale do svake opštine, svakog grada u Srbiji tako da će danas građani primiti prvu vakcinu AstraZeneke. Prvi put imamo vakcinu gde se ta druga doza daje tačno posle 12 nedelja, tako da ćemo mi podsećati građane SMS-om i imejlom da posle 12 nedelja dođu na drugu dozu“, kaze Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Jovanović je rekao da se za vakcinaciju do sada prijavilo 1,08 miliona građana, a da je prosek vakcinisanih 66 godina.

Jovanović je najavio da se juce krenulo u veliku akciju sa lokalnim samoupravama i domovima zdravlja da vakcinišu građane koji ne mogu da dođu na punkt i počinju sa kineskom Sinofarmovom vakcinom. Iz logističkih razloga, kako kaže, zbog načina na koji se ruska i Fajzerova vakcina čuvaju, to nije moguće raditi po kućama, tako da je savet da građani koji žele da to urade kod kuća se opredele ili za bilo koju, ili kinesku, ili Astrazenekinu. Ni sa Astrazenekinom nije lako jer iako se čuva na 2 do 8 stepeni, kod nje postoji drugi problem to što u jednoj bočici postoji 10 doza, pa kad se otvori, mora biti istovremeno više ljudi vakcinisano.

Najveći broj građana se za vakcinu prijavio preko interneta, ali podseća da oni koji imaju problem sa tim, imaju i kontakt-centar za telefonski poziv na broj 0800 222334. Od pre tri nedelje nije moguće vakcinisati se mimo zakazanog termina, osim za one koji su iz nekog razloga propustili termin.

„Mi čuvamo drugu dozu za svakog građanina, ako su se razboleli između dve doze, moraju da se konsultuju sa svojim lekarom. Onog trenutka kad lekar kaže da su spremni, treba da se jave u svoj punkt da dobiju drugu dozu. Ponovo ćemo pozvati sve one koji se nisu pojavili jednom na zakazani termin.

Svi punktovi imaju spiskove i za unazad i evideniciju i tačno znaju ko je bio, a ko ne.“
Prema njegovim rečima, otprilike trećina građana želi bilo koju vakcinu, a želje se menjaju kako šta stiže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button