6 SRPSKIH DRŽAVLJANA STAVLJENO U KARANTIN ZBOG OMIKRONA: Došli u Srbiju iz rizičnih zemalja

Otkako je na Aerodromu „Nikola Tesla“ pojačan nadzor nad putnicima koji dolaze iz 7 rizičnih zemalja zbog novog soja korona virusa – omikron, pod zdravstveni nadzor i meru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno je njih 6. Svi su sprski državljani.

Kako saznaje portal Telegraf, svim putnicima mera karantina je izrečena 6. decembra. Među njima je i jedna porodica. Ona je odmah testirana PCR metodom na aerodromu i svi članovi su bili negativni. Svi putnici koji su stavljeni pod karantin, boravili su u Bocvani. Jedan deo njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Istanbula.

mapa, omikron, korona
foto: Profimedia / SOPA

Kako navode izvori portala, svi putnici su negirali bilo kakve zdravstvene tegobe.

– Rešenjem dežurnog graničnog sanitarnog inspektora stavljeni su pod zdravstevni nadzor i meru karantina u kućnim uslovima na 14 dana i obaveznom testiranju u skladu sa aktuelnim Uputstvom o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja su doputovala iz zemalja sa posebnim rizikom od zarazne bolesti kovid 19 – navode izvori i dodaju da sistem kontrole odlično funkcioniše:

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su ostvarili kontakt i započeli sprovođenje zdravstvenog nadzora nad svim ovim licima. Sistem nadzora Ministarstva zdravlja nad putnicima je odličan, i funkcioniše jako dobro – kaže izvor.

Pojačana kontrola nad putnicima počela je prošle nedelje. Pod rizične zemlje svrstane su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom „Nikola Tesla“, i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata. U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu „Batajnica“.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a. Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma. Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Izvor: Kurir.rs/Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button