Ko će po novim propisima morati da menja ličnu kartu

Građani koji imaju ličnu kartu sa čipom moći će da elektronski promene podatke o adresi prebivališta bez menjanja lične karte, dok su oni koji poseduju ličnu kartu bez čipa, a promenili su adresu prebivališta u obavezi da izmene taj podatak i podnesu zahtev za izdavanje novog dokumenta.

Objašnjavajući najnovije izmene Zakona o ličnoj karti, koje je usvojila Skupština Srbije, šef odseka za lične karte Uprave za javne poslove Dubravka Jovanović kaže da je zabunu kod građana izazvala izmena i dopuna člana 7 koji se odnosi na sadržinu obrasca lične karte, odnosno, na dodavanje podatka o adresi prebivališta.

Izvor: Ilustracija: RTV

“Taj podatak je bitna komponenta obrasca lične karte jer se na osnovu adrese prebivališta određuje nadležnost drugih državnih organa, kao i samog MUP-a, u postupanju u raznim postupcima“, rekla je Jovanović za televiziju K1.

Pojasnila je da je lice koje ne živi na adresi koju je prijavilo prilikom izdavanja lične karte u obavezi da prijavi promenu prebivališta, ali da ne mora da menja ličnu kartu ukoliko je sa čipom.

“U tom slučaju se promena prebivališta sprovodi kroz čip, ali ako je reč o nečipovanoj ličnoj karti, na čijem obrascu je vidljiv podatak o prebavilištu, podnosi se zahtev za izdavanje nove lične karte“, navela je Jovanović.

Dodala da je ta izmena uvedena u cilju ažuriranih evidencija, ali i da se onemogući korišćenje lične karte sa netačnom adresom prebivališta u pravnom prometu.

Govoreći o podnošenju zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, Jovanović je rekla da se elektronski mogu podneti zahtevi za izdavanje uverenja o nekažnjavanju i kažnjavanju, prijavi boravka stranca, promeni vozačke dozvole.

Kada je reč o ličnim kartama i pasošima, potrebno fizičko prisustvo lica jer se, kako je objasnila, tom prilikom utvrđuje identitet lica koje podnosi zahtev i uzimaju se biometrijski podaci kao što je otisak prsta, digitalan potpis i fotografija.

Naglasila je da cene taksi za izdavanje ličnih dokumenata ostaju iste, ali da će građani biti oslobođeni plaćanje takse od 789 dinara za proglašenje nevažeće lične karte jer će ubuduće to biti objavljeno na sajtu MUP-a umesto u Službenom glasniku.

Jovanović je kazala da je povećan broj zahteva za izdavanje pasoša i podsetila da elektronski mogu da se zakažu termini za podnošenje zahteva i da elektronski plate takse.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button