Proizvodi koji su dobili status “državnog brenda”

Od ariljske maline do rtanjskog čaja, 44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda našla su se u katalogu „Autentična Srbija“ Ministarstva poljoprivrede, čime su stekla „državni“ brend, a njihovi proizvođači ekskluzivitet da ih obeleže imenom porekla i geografskom oznakom.

Foto Tanjug/ J. Pap

Kako bi srpska poljoprivreda prerasla iz sirovinske baze u moderan sektor koji proizvodi visokokvalitetne prehrambene proizvode, prepoznatljive na domaćem i na svetskom tržištu, Ministarstvo poljoprivrede je u okviru Tvining projekta EU „Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“ pripremilo  je katalog „Autentična Srbija“ o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom.

Na spisku 44 proizvoda „Autentične Srbije“izmedju ostalih su ariljska malina i oblačinka višnja , vrbnički beli luk, begečka šargarepa, ivanjički krompiri,belmuž, fruškogorski, homoljski, deliblatski, vlasinski, đerdapski i kačerski med, rtanjski čaj.Njihovi proizvođači, kako je navelo Ministarstvo poljoprivrede, kao ovlašćeni korisnici imaju isključivo pravo da svoj proizvod obeležavaju kontrolnim markicama sa oznakom „kontrolisano ime porekla“, odnosno „kontrolisana geografska oznaka“.

‘’Izuzetno je važno za sve proizvode, ne samo za poljoprivredne, da budu brendirani i da imaju prepoznatljivo ime, ali pre svega da iza tog imena stoji nesporni kvalitet. Ovde imamo proizvode koji su manje-više prepoznatljivi na domaćem tržištu, ali za inostrano tržište, pored na ovaj način zaštićenog imena, neophodan je kvalitete. Ne sme da se dogode oscilacije u kvalitetu ili da proizvođač ne može da ispoštuje izvozne porudžbine. Bez kontinuirane proizvodnje i standardizovanog kvaliteta, ni brend ne može puno da pomogne – kaže  ekonomista Saša Đogović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button