Plate u Nemačkoj su pale prvi put od 2007

Malo je zemalja koje nisu osetile uticaj virusa korona na svoje ekonomije. Ceo svet zapravo naišao je na neverovatne prepreke i krizu usled uticaja pandemije, a poslovi i zarade prvi su se našli na udaru.

blic.rs

I najjača evropska ekonomija – Nemačka suočila sa padom zarada, i to po prvi put u poslednjih 14 godina, što dokazuje da ni snažne privrede nisu ostale imune na koronu.

Za razliku i od najjrazvijenijih zemalja na svetu, Srbija se, prema statističkim podacima i izjavama što domaćih, što međunarodnih finansijskih institucija bori veoma dobro. U našoj zemlji i tokom pandemije, zarade su porasle, i u javnom i u privatnom sektoru, a zdravstveni radnici posebno su dobili finansijsku podršku usled borbe protiv virusa, odnosno prirode njihovog posla.

Prema istraživanju Međunarodne organizacije rada, vladine šeme kompenzacije zarada ublažile su gubitak dohotka na oko minus dva odsto na nivou Evropske unije 2020. godine.

Kriza je, kako su istakli, ozbiljno pogodila manje plaćene radnike. Koristeći podatke iz grupe od 28 evropskih zemalja, izveštaj pokazuje da bi bez privremenih subvencija 50 odsto najniže plaćenih radnika izgubilo procenjenih 17,3 odsto svojih plata.

Bez subvencija država, prosečni iznos zarada izgubljenih u svim grupama iznosio bi 6,5 procenata.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button