Pandemija drastično menja tržište rada, ali i potrebe kompanija za ljudima

Globalno tržište rada ubrzano se menja. Dok s jedne strane milioni ljudi ostaju bez posla, s druge se većina poslova rapidno menja. Najnovija istraživanja ukazuju da će mnogi poslovi izgledati potpuno drugačije, kao i da će mnogi zaposleni morati u potpunosti da promene zanimanja.

bankar.rs

Ocena je da će više od 100 miliona radnika, ili jedan od 16, morati da pronađe drugačije zanimanje do 2030.
Kompanija Mekinzi u svojoj analizi navodi da je možda najočigledniji uticaj kovida na tržište rada u dramatičnom porastu broja radnika koji rade na daljinu. Uzimajući u obzir posao na daljinu kojem ne pada produktivnost, otkrili su da bi oko 20 do 25 odsto radne snage u naprednim ekonomijama moglo raditi od kuće između tri i pet dana nedeljno.

To, kako kažu, predstavlja četiri do pet puta više rada na daljinu nego pre pandemije i moglo bi podstaći veliku promenu u geografiji rada, jer se pojedinci i kompanije iz velikih gradova premeštaju u predgrađa i mala mesta.

Mogu da zarade više od 2.000 evra, imaju oko 30 godina, a kancelarija im je gde god požele. Oni su FRILENSERI i ovim se bave
Neke kompanije, kako ističu, već planiraju prelazak na fleksibilne radne prostore. Kao rezultat toga može se smanjiti potražnja za restoranima i maloprodajom u gradskim sredinama i za javnim prevozom.

Iako će se putovanja i turizam za slobodno vreme ponovo oporaviti nakon krize, Mekinzi procenjuje da se oko 20 procenata poslovnih putovanja, najunosnijeg segmenta za avio-kompanije, možda neće vratiti. To bi imalo značajne efekte na zapošljavanje u komercijalnom vazduhoplovstvu, aerodromima, ugostiteljstvu i uslugama prehrane.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button