Od ponoći prijave vakcinisanih za pomoć i telefonom, prijavilo se više od milion građana

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se u prva tri dana za dobijanje pomoći države od 3.000 dinara onima koji su primili bar jednu dozu vakcine, prijavilo više od milion građana.

Mislim da smo pogodili pravu meru, cilj nam je da se što više građana vakciniše , rekao je Mali, gostujući na televiziji Pink.

On je dodao da pravo na tu pomoć ima 2,5 miliona građana koji su do sada vakcinisani, iz čega se vidi da je Srbija blizu kolektivnog imuniteta od korone.

Izvor: Ilustracija

Mali je najavio da će 8. juna Ministarstvo finansija, treći put ove godine, isplatiti 50 odsto minimalne zarade zaposlenim u svim firmama koje su se za to prijavile.

Prema njegovim rečima, u maju su prihodi od poreza i akciza mnogo veći od očekivanih, jer se „ekonomija oporavlja brže nego što smo mislili“.

Od ponoći prijave vakcinisanih za pomoć i telefonom

Do sada se u Srbiji za pomoć države od 3.000 dinara za vakcinisane građane elektronskim putem prijavilo 980.000 ljudi, a u ponoć je počeo da radi i kontakt centar za telefonsku prijavu za tu vrstu pomoći, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Elektronska prijava na sajtu pmi.trezor.gov.rs počela je 1. juna, a od ponoći će za tu pomoć moći da se prijave vakcinisani građani na broj telefona 0800/100-302.

Poziv je besplatan, a građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave.

Prema Uredbi o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, za pomoć se mogu prijaviti svi državljani Srbije stariji od 16 godina, koji su na teritoriji Srbije, zaključno sa 31. majem, primili makar jednu dozu vakcine, čiju je bezbednost, efikasnost i kvalitet potvrdila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i izdala dozvolu za upotrebu leka.

Takođe, za pomoć od 3.000 dinara se mogu prijavi i oni koji su iskazali interesovanje za imunizaciju preko portala eUprava zaključno sa 31. majem 2021. godine i najmanje jednu dozu te vakcine primili zaključno sa 7. junom 2021. godine.

Korisnici penzije ne treba da se prijavljuju za ovu vrstu novčane podrške, dok za lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija prijavu podnosi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Korisnici socijalne pomoći se prijavljuju za 3.000 dinara za vakcinisane građane.

Isplate će biti realizovane po završetku prijave koja traje do 15. juna, a novac će prvo biti uplaćen penzionerima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: Tanjug, FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button