Nemačka: 25.000 preduzeća pred bankrotom?

Mnoge firme u Nemačkoj nalaze se na korak do bankrota i opstaju samo zahvaljujući pomoći države, a ekonomski eksperti procenjuju da se radi o 25.000 preduzeća.

dw.com

Finansijska pomoć po sistemu kap po kap bila je i još uvek je strategija kojom Nemačka pokušava da ublaži žestoke posledice korona krize. Finansijska pomoć, međutim, samo odlaže bankrot, piše Dojče vele.Ekonomski stručnjaci strahuju da bi to moglo da se završi talasom bankrota čim država prestane da pomaže.Apsolutno je razumljivo to, da se finansijski pomažu preduzeća koja su zbog lokdauna upala u probleme, kaže ekspert instituta za evropska ekonomska istraživanja Lajbnic iz Manhajma.

Dodaje, međutim, da bi, pored troškova koji se mere milijardama, nediferencirani pristup mogao negativno da se odrazi na srednjoročni privredni rast i razvoj produktivnosti u Nemačkoj.

Osim što je dao pomoć vrednu milijarde, zvanični Berlin doneo je i odluku o prestanku obaveze podnošenja zahteva za stečaj. Kompanije su obično dužne da prijave stečaj u roku od tri nedelje u slučaju nesolventnosti. Nemačka vlada je to pravilo stavila van snage prošle godine u martu, prvo do kraja septembra, a onda i do kraja 2020. godine.

Međutim, u izmenjenom obliku pravilo važi do kraja aprila ove godine, za kompanije koje su od 1. novembra do 31. decembra predale zahtev za pomoć zbog štete koju trpe zbog pandemije i koje su uz tu pomoć mogle da izbegnu stečaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button