NBS od početka pandemije projektovala rast od 6 odsto

Narodna banka je još od početka pandemije projektovala da će Srbija u ovoj godini zabeležiti rast od oko šest odsto i da će na taj način biti jedna od retkih zemalja Evrope koja će u 2021. ne samo dostići, već i nadmašiti nivo privredne aktivnosti iz perioda pre pandemije, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.“Podaci u prvom kvartalu daju realnu mogućnost da taj rast bude i veći od šest odsto“, istakla je Tabaković .

Kao rezulatat visokih privatnih i državnih investicija, kao i usled snažnog rasta industrije i izvoza, Srbija je u prvom kvartalu zabeležila međugodišnji rast BDP-a od 1,2 odsto, čime je pretkrizni nivo BDP-a dostigla već u prvom kvartalu, navela je ona.

Izvor: Tanjug,NBS

„U prva tri meseca ove godine priliv stranih direktnih ulaganja iznosio je skoro milijardu evra, a kapitalne investicije države povećane su za 13,7 odsto“, kazala je Tabaković.Pored toga, kako je kazala Tabaković, delom zbog izlaska iz pandemije, a delom i zbog kretanja na svetskim tržištima, ove godine se može očekivati nešto brži rast cena hrane.

„Sa dolaskom nove poljoprivredne sezone i ovaj efekat će gubiti na snazi“, istakla je ona i dodala da će u svakom slučaju inflacija u narednim godinama ostati pod kontrolom i nastvaiti da se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja od tri, plus-minus 1,5 odsto.

Na pitanje sa koliko novca je NBS intervenisala na tržištu od početka kovid krize, Tabaković je rekla da je najvažnije da je NBS očuvala stabilnost deviznog kursa dinara prema evru i tokom globalne ekonomske krize.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button