Minimalac nije dovoljan za zatvorene firme

Država je najavila dodatnu finansijsku injekciju ugostiteljima, frizerima, muzičarima, vlasnicima bioskopa i svima onima koji su zbog novih mera stavili ključ u bravu.U uslužnim delatnostima medjutim, nisu zadovoljni samo pokrićem minimalne zarade za zaposlene.

blic.rs

Država će dodatnu finansijsku injekciju ubrizgati ugostiteljima, frizerima, muzičarima, vlasnicima bioskopa i svima onima koji su zbog novih mera stavili ključ u bravu, ali u uslužnim delatnostima nisu zadovoljni samo pokrićem minimalne zarade za zaposlene. Oni traže da se direktno pomogne firmama kroz otpis poreza i doprinosa na plate i uopšte obaveza prema državi dok su zaključani. Za sada se ne zna kako tačno i sa koliko novca će biti pomognuti ugroženi sektori, ali će Ministarstvo finansija uskoro izaći sa računicom.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, kaže da za delatnosti koje su najugroženije nije dovoljna samo pomoć u vidu minimalca za zaposlene. Neophodno je da im se otpiše 61 odsto poreza i doprinosa i svih troškova prema državi, kao i kirije za zakup dok su sprečeni da rade. Ali takođe skreće pažnju da se mora pronaći mogućnost da se dodatno pomogne i onima koji rade, a znatno su smanjili aktivnost za vreme pandemije.

Unija poslodavca će predložiti Socijalno-ekonomskom savetu, da za takva preduzeća traži odlaganje izmirivanje obaveza koje su već nastale.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button