Kovačević: U pandemiji najveći ceh platile razvijene zemlje

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da su zbog pandemije koronavirusa do sada najveći ceh platile razvijene zapadne zemlje, ali da će veći ceh platiti u oporavku manje razvijene zemlje Evrope i Amerike.

Pixabay

Srbija, kako je istakao, ne može da se žali da je loše prošla tokom epidemije, jer je prošlu godinu završila sa minus jedan odsto, što je najmanji pad i najbolji rezultat u celoj Evropi.

Komentarišući paket mera pomoći za građane i privredu on je rekao da je taj paket pomoći ove godine skromniji nego prošle, ali da je veoma značajan.„Računam da ćemo već u prvom kvartalu izaći iz epidemijske krize u smislu privredne aktivnosti. U svetu je četvrti kvartal prošle godine bio bolji od očekivanja, pa i kod nas”, naveo je Kovačević, javlja Tanjug.On je rekao da je u četvrtom kvartalu prošle godine u Srbiji zabeležen rast poljoprivrede za 4,4 odsto, kao i da je zabeležen mali rast industerije.

„To je bolje od onog što se moglo očekivati u drugom kvartalu kada smo imali zatvaranje. Ima znakova u ovom kvartalu da je oporavak u toku, da je prisutan i rast trgovinu, industrije, nekih usluga”, rekao je Kovačević.

On je rekao da će se brže oporavljati razvijene zemlje i podsetio da neke zemlje dalekog Istoka, kao što je Kina, nisu pretrpele velike padove, te da je Kina u prošloj godini imala rast između 3 i 4 odsto.

„Najveće posledice će snositi zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje – afrički kontinent, Bliski istok, pa donekle i Balkan i Latinska Amerika”, naveo je on.

Podvlači da će korona kriza ostaviti posledice na globalnom nivou, da će se brže opovravljati privreda na Dalekom istoku i azijskom tlu.Ističe da će se oporaviti i Evropa i SAD, ali sporije i da će ovo biti godina u kojoj će se promeniti pejzaž globalne ekonomije.„Rastao je i raste ukupni dug – bilo javni, bilo korporativni. Teku polemike u EU oko toga šta raditi sa dugovima korporacija, banaka, kako restrukturirati kompanije koje su pretrpele velike štete, kako restrukturirati dugove”, naveo je on.Epidemija koronavirusa odraziće se, kako je rekao, i na budući rad, više će biti zastupljena robotika, automatizacija, biće više rada od kuće.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button