Korona nije zaustavila građevinski sektor u Srbiji

Iako je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena. Tokom 2020. godine podneto je čak 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za 8 odsto više nego 2019.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Efikasnost su zadržali i službenici zaduženi za obradu zahteva, te je do februara ove godine rešeno 98 odsto zahteva, od čega 86 procenata sa pozitivnim ishodom, zaključak je Godišnjeg izveštaja NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije.Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola su se prošle godine našli Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, šampionske pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su među opštinama sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam, iako je zakonski rok pet dana. Isti rok važi za građevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button