Ističe rok za plaćanje poreza na platu

Građani koji su u prošloj godini zaradili više od 2.987.424 dinara obavezni su da do 17. maja podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak, u suprotnom čeka ih novčana kazna do 150.000 dinara, a nije isključena ni krivična odgovornost.

blic.rs

Da se to ne bi desilo, svi koji su zaradili više od ovog iznosa moraju filijalama svojih opština da podnesu prijavu u kojoj treba da navedu ukupan neto dohodak u 2020. godini.

Sudeći po iskustvu iz prethodnih godina ovu obavezu imaće više od 20.000 ljudi širom Srbije, najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. U dohodak, pored plate ulaze i primanja koja se dobijaju kao nadoknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima, ali i ona koja se ostvaruju od zarada u sportu i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.

Od zbira svih tih prihoda odbija se neoporezovani deo od 2.987.424 dinara, a razlika koja se dobija predstavlja dohodak za oporezivanje.

Ukoliko  ste zaradili u prošloj godini više od 2.987.424 dinara ne znači da će te biti automatski oporezovani jer na to utiču brojni parametri koje Poreska uprava uzima u obzir. Tu su i olakšice koje su predviđene, a jedna od njih je da se oporezivanje umanjuje i za iznos propisanih ličnih odbitaka koji su za poreskog obveznika definisani u iznosu od 398.323 dinara, a za svakog izdržavanog člana porodice 149.371. Pri tom ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Onima čije su zarade iznad šestostruke godišnje prosečne plate, porez se zaračunava po stopi od 15 odsto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button