Ekonomska saradnja zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni

BEOGRAD – Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, pozdravili su danas održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije virusa korona, ističući da saradnja dve zemlje dobra sa prostorom za napredak.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, govoreći na otvaranju privrednog foruma koji su organizovale privredne komore Srbije i Češke, kazao je da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

nikola, selaković, petriček
TANJUG/ RADE PRELIC
Prema njegovim rečima, ukupna robna razmena u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019.

„Izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije kaže da je Češka bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Češki privrednici koji su već investirali u Srbiji naši su najbolji ambasadori, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju, podsetio je Selaković, od 2010. godine zaključno sa tri kvartala 2020. iznosile 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

„U tri kvartala 2020. godine priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto“, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Češke ta zemlja postala četvrti najveći investitor u Srbiji.

Neke od čeških investicija su PPF Group koja je preuzela kompaniju Telenor, „Matoni 1873“ najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom PepsiCo Inc kupila kompaniju Knjaz Miloš.

Selaković je pozdravio interesovanje kompanije Avala studios i Sebre Holding koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Selaković kaže da se prostor za veće prisustvo čeških investitora vidi i u oblasti banjskog turizma.

Šef srpske diplomatije je istakao kao jednu od najznačajnijih tema današnjeg skupa izvoz srpskih vina u Češku, za koje kaže da su izvanrednog kvaliteta, i saradnju na polju vinske industrije.

Češki ministar Tomaš Petriček kazao je da mu predstavlja veliku čast to što je u prilici da prisustvuje događaju koji je organizovan u vreme pandemije virusa korona.

Kako je kazao, robna razmena od 1,2 milijarde evra ostvarena prošle godine veoma je važna s obzirom da je prošla godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu jako teška za ceo svet.

Petriček je izrazio nadu da će na današnjem forumu privrednici obe zemlje naći svoje buduće partnere i da će time uvećati profit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button